Wat zijn de meest gezonde voedselproducten?

Wanneer jij gezond wilt doen dan is het heel belangrijk dat je goed op je voeding let. Echter, dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn zoveel verschillende dingen die je kunt eten, het is soms moeilijk om je te herinneren wat nou wel of niet goed is voor je. En om het nog moeilijker te maken doen er over sommige producten verschillende verhalen te ronde. Gelukkig zijn er wel een aantal producten die zeker heel gezond zijn. In dit artikel kun je lezen welke dit zijn, en waarom ze zo gezond zijn. Sla deze pagina op, dan heb je altijd een handig lijstje waar je op terug kan vallen, wanneer je jezelf afvraagt wat voor gezonde producten je vandaag weer moet eten.

Groene bladgroentes zijn heel gezond

Groene bladgroentes zijn ongelofelijk belangrijk wanneer jij gezond wilt eten. Deze groente zit boordevol eiwitten, vezels, mineralen, vitamines en antioxidanten. Dit klinkt misschien wat vaag, wat heeft dit voor effect? Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat jij minder snel last hebt van hoge bloeddruk en verzuring. Op de lange termijn kan hoge bloeddruk enorm schadelijke gevolgen hebben, je kunt een hartinfarct of een beroerte krijgen. Ook het hart zelf kan bezwijken. Verzuring is bijvoorbeeld vervelend als jij aan sporten doet, wanneer je spieren eerder verzuren kan je minder lang doorgaan met je sport. Wanneer jij op een hoog niveau wilt presteren, wil je natuurlijk gedurende de hele wedstrijd zo fit mogelijk zijn.

Hoeveel groene bladgroentes moet je eten op een dag?

De aanbevolen hoeveelheid groene groentes is 200 gram per dag. Heel veel mensen halen deze hoeveelheid niet. Het is best begrijpelijk, veel mensen eten alleen groentes bij hun avondeten en 200 gram is dan best veel. De smaak van het gerecht is soms niet meer in balans met zoveel groentes. Er is echter een simpele oplossing. Je kunt ervoor kiezen om niet alleen bij je avondeten groentes te eten, maar dit gedurende de gehele dag te doen. Je kunt bijvoorbeeld een lekker broodje klaarmaken met groene groentes. Het is eveneens mogelijk om s ’middags ook gewoon warm te eten. Dit is misschien geen traditie in Nederland, maar in andere culturen is dit heel normaal. Het is ook mogelijk om smoothies te drinken. Dit is een lekkere en aangename manier om meer groenvoer naar binnen te krijgen. Tegenwoordig zijn er heel veel machines te koop waarmee je je eigen smoothies kunt maken. Er zijn ook vele recepten te vinden online.

Welke groentes horen allemaal bij de categorie groene bladgroentes?

Er zijn heel veel verschillende soorten groene bladgroentes. Denk bijvoorbeeld aan spinazie, andijvie, snijbiet of boerenkool. Ook andere kolen zoals groene kool, Chinese kook en paksoi behoren tot deze categorie. Welk product is het meest gezond? Dat is een tweestrijd tussen spinazie en boerenkool. Hoewel Popeye een duidelijk voorkeur voor spinazie heeft, neigen moderne wetenschappers steeds meer naar boerenkool als gezondste groene groente. Beide bevatten heel veel mineralen, vezels, vitamines, bioactieve stoffen en antioxidanten. Welke je ook kiest, je zit dus zeker goed!

Eieren zijn eveneens een absolute aanrader

Eieren zijn ook heel gezond. Waarom? Ze leveren heel veel proteïne op en ze zorgen ervoor dat je hersens optimaal functioneren. Verder worden ontstekingen aan het hart voorkomen. Vooral het eigeel is heel erg gezond. Wat zit er allemaal in het eigeel? Mineralen, vitamines, foliumzuur, ijzer en gezonde vetten om een paar dingen op te noemen. Er zit ook veel zeaxanthine en luteïne in eieren, dit is heel goed voor je ogen, het voorkomt bijvoorbeeld staar. Vroeger dacht men dat veel eieren eten slecht voor je cholesterol was, maar nu blijkt dat dit prima kan. Een ei per dag levert geen problemen op, tenzij je hier gevoelig voor bent.

Eet regelmatig vette vis!   

Tegenwoordig zijn steeds meer mensen zich ervan bewust dat af en toe vette vis eten harstikke belangrijk is. In deze vissen zitten namelijk heel veel omega-3 vetzuren. Deze zuren hebben een positief effect op het lichaam, bloedvaten, hersenen en het hart. Ook hebben mensen die veel vis eten minder kans op depressies en dementie. Men raadt aan om zeker 1 tot twee keer in de week vette vis te eten. Het is bijvoorbeeld een goed idee om regelmatig zalm te verorberen. Dit is een heerlijke vis, en favoriet bij vele mensen. Buiten dat zit zalm boordenvol magnesium, kalium, selenium en allerlei vitamines en mineralen. Een ander smakelijk en gezonde vis is de sardien. Dit zijn kleine visjes, olieachtig, en boordenvol Omega-3 vetzuren en andere gezonde stoffen.

Avocado een gezonde groente (of is het een vrucht?)

De meeste mensen weten wel dat groene groentes gezond zijn, en dat eieren en vette vis een positief effect op je gezondheid hebben. Maar wat niet veel mensen weten, avocado is eveneens erg gezond! Wat nog minder mensen weten is dat avocado helemaal geen groente is maar een vrucht. Zelfs de meeste supermarkten lijken in de war te zijn, aangezien de avocado meestal op de groenteafdeling ligt.

Welke gezonde stoffen zitten er in een avocado? Er zitten heel eiwitten in avocado. In deze eiwitten bevinden zich aminozuren. Deze zijn heel belangrijk voor je afweersysteem, je spieren, je botten en de hormoonhuishouding. Tevens zorgen de aanwezige vetten ervoor dat dat je bloedruk en je cholesterol verlaagd wordt.

Je kunt avocado op verschillende manieren verorberen. Je kunt het bijvoorbeeld verwerken in een smoothie of door een salade mixen. Natuurlijk wordt guacamole ook gemaakt van avocado. Dit is heerlijk om te eten in combinatie met Mexicaans voedsel. Doe het bijvoorbeeld door een tortilla, je tortillachips of op een taco.  Je kunt het natuurlijk ook als tussendoortje eten. Of als een echte Nederlander gewoon op je bammetje smeren.

De boven besproken producten zijn maar een aantal gezonde opties, er is nog veel meer mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor noten of bosbessen. Bosvruchten en havermout zijn ook heel erg voedzaam. Zaden en pitten zijn verder eveneens erg gezond. Tevens levert knoflook een positieve bijdrage, en aardappelen blijven natuurlijk ook altijd nog een goede en gezonde optie.

Wij hopen dat je veel hebt gehad aan deze tips, en het je helpt om gezond en gelukkig te worden!