Voeding en voedingsindustrie

In het dagelijks leven wordt er voedsel geïmporteerd en wordt er voedsel geëxporteerd. Voedsel is een van de belangrijkste levensmiddelen ter overleving. De ambachtelijke werkwijze zijn voornamelijk te vinden bij hotels, restaurants en cafés. Het voedsel wordt met de hand bereid en de ingrediënten zijn hartstikke verst. Het is wel anders te vergelijken met de industriële werkwijze, omdat in de industriële werkwijze er voornamelijk gebruik wordt gemaakt van machines. In elke cultuur zijn er diverse eetgewoontes en voorkeuren met het gebruik van bepaalde ingrediënten. Bij het ene cultuur eten ze vooral pittig terwijl het andere cultuur juist vooral zoete gerechten eet. Het eten van gerechten uit diverse keukens zorgt ervoor dat u meerdere ervaringen meemaakt. Ieder persoon heeft zijn eigen smaak in het eten van diverse gerechten, maar het variëren van u eetpatroon kan tot nieuwe ontdekkingen leiden. Bij grote evenementen waarin voeding van sprake is, dan is het aanschaffen van een cateringbedrijf de ideale optie. Cateringbedrijven zorgen voor al het voedsel op locatie arriveert. Een cateringbedrijf kan ook op een bepaalde locatie zijn werkzaamheden verrichten. Om gerechten langdurig warm te houden is het gebruik van een bain-marie zeer efficiënt. Het is een warmhoud kast dat cateringbedrijven gebruiken om het voedsel langdurig warm te houden. Bent u geïnteresseerd in voeding en voedingsindustrie of wilt u juist extra kennis over voeding en voedingsindustrie bevatten, dan is deze artikel zeker een kijkje waard.

Ambachtelijk en industriële werkwijze

Er zijn twee soorten werkwijze in de voedingsindustrie namelijk de ambachtelijke werkwijze en de industriële werkwijze. Werken op de ambachtelijke werkwijze werk u voornamelijk met u handen in plaats van het gebruiken van een machine. Werken in de industriële werkwijze werk u voornamelijk in een fabriek en wordt het voedsel met het gebruik van een machine bereid. De houdbaarheidsdatum van de industriële werkwijze is langer dan bij de ambachtelijke werkwijze. Bij de industriële werkwijze wordt er gebruikgemaakt van extra toevoegingen dat ervoor zorgt dat het product langer houdbaar is. De industriële producten zijn voornamelijk in de supermarkten en retail winkels te verkrijgen. De werkduur van de ambachtelijke werkwijze is langer dan bij de industriële werkwijze. In het werken van de ambachtelijke werkwijze kunt u creatief zijn in het bereiden van de gerechten en bij de industriële werkwijze wordt er gebruik gemaakt van een recept waar strikt eraan gehouden moet worden. In een ambachtelijke keuken wordt er wel gebruik gemaakt van elektronische keukengerei om het bereiden te versoepelen. In het gebruiken van een elektronisch keukengerei maakt het werkproces wel een stukje soepeler. Bijna bij elke restaurant wordt er wel eens gebruik gemaakt van een elektronische keukengerei om het proces te versnellen, zodat klanten niet te lang op hun eten hoeven te wachten. Een chef probeert zijn werkzaamheden te versoepelen door er gebruik te gaan maken van een elektronische keukengerei. In de industriële werkwijze wordt er vooral gebruik gemaakt van diverse machines en weinig mensen kracht. In de ambachtelijke werkwijze is de kwaliteit van grote toepassing en bij de industriële werkwijze is de snelheid van toepassing.

Horeca en catering

Bij de meeste horeca en cateringbedrijven maken ze gebruik van diverse snijtechnieken. Bij het snijden van dunne reepjes maken chefs gebruik van het snijtechniek julienne. In het snijden van kleine blokjes maken chefs gebruik van de snijtechniek brunoise. Tijdens het snijden van de brunoise moet het eerst in julienne gesneden worden, zodat de blokjes gelijk zijn. In de horeca worden er diverse specerijen gebruikt om het gerecht een andere wending te geven. Tijdens het werken in het horecagebied is er veel teamverband vereist, zodat alles op rolletjes kan verlopen. In de keuken werken is het belangrijk om te kunnen schakelen naar een alternatief als er bijvoorbeeld een product uit voorraad is. De sfeer in het werken van een restaurant is anders dan werken in een cateringbedrijf. In het werken bij een restaurant geeft een drukker gevoel aan dan bij een cateringbedrijf. In een cateringbedrijf werk u vooral van een bepaald tijdstip tot een bepaald tijdstip. De sfeer van een cateringbedrijf is een stuk rustiger dan bij een horecabedrijf. Het teamverband bij een horecabedrijf is een stuk groter dan bij een cateringbedrijf, omdat bij een catering ieder persoon vaste werkzaamheden heeft. Bij een cateringbedrijf zijn de gerechten standaard en is het houden aan het recept strikt. Bij een horecabedrijf kan het variërend zijn per toestand en kan de verhouding van het gerecht aangepast worden. In het werken van een horecabedrijf is de kans groot dat er overuren worden gemaakt gebaseerd op drukke avonden. Rond etenstijd en feestdagen is het drukste moment om in de keuken aan het werk te gaan. De sfeer is gezellig, maar er wordt wel hard gewerkt. Bij een cateringbedrijf wordt er vooral naar de tijd gekeken, zodat alle bestellingen op tijd zijn afgerond.

Hygiëne  

In het werken van een keuken staat hygiëne op nummer 1 en er zijn diverse regels waarin mensen in de voedingsindustrie eraan moet houden in verband met hygiëne. Regelmatig u handen wassen is zeer toepasselijk om zo min mogelijk bacteriën te bevatten. Het dragen van een buis en een schort is verplicht, zodat klanten kunnen zien dat koks hygiënisch te werk gaat. Koks met lang haar zijn verplicht om een staartje of een knotje te ervan te maken. In de keuken is het verplicht om bepaalde sieraden af te doen zoals: ringen, horloges, armbanden en lange oorbellen. Het dragen van handschoenen is niet verplicht, maar dan is het noodzakelijk om bij iedere proces uw handen te wassen. Mobiele telefoons moeten uitstaan op stil en uit het zicht, zodat de braderieën niet in het voedsel terecht kan komen. Elke avond wordt de keuken grondig schoongemaakt, zodat het op de volgende dag alles in orde is. Jaarlijks komt de kwaliteit inspecteur om de keuken te controleren en dat de keuken wel hygiënisch is om erin te werken. Als er aandachtspunten aanwezig zijn, dan zijn de medewerkers verplicht om daar iets eraan te doen. Wanneer de kwaliteit inspecteur terugkomt en ziet dat er niks is gedaan aan de aandachtspunten, dan kan de keuken een geldboete oplopen. Het is altijd verstandig om de aandachtpunten te verbeteren. In het dagelijks leven komt hygiëne altijd van toepassing.