Voedings Trends

Wat zal er in het nieuwe jaar op het menu staan? Ieder jaar schrijven food trendwatchers over de trends voor het komend jaar en de jaren daarna. Tegenwoordig letten mensen steeds meer op duurzaamheid en zij hebben steeds meer aandacht voor een gezonde voeding. Hieronder vind je verschillende voedingstrends voor 2022.

Biologisch

Tegenwoordig kiezen de consumenten steeds vaker voor biologisch eten. Dat heeft voordelen voor de persoon zelf en ook de rest van de wereld heeft er baat bij zoals de dieren, planten en het milieu. Biologisch eten is goed voor je gezondheid, want je krijgt geen stoffen binnen die wel op niet-biologisch eten. Ook is biologisch eten beter voor het welzijn van een dier, want het biologisch vlees wordt diervriendelijker geproduceerd. Boeren die hun producten biologisch produceren gebruiken geen synthetische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Door geen synthetische bestrijdingsmiddelen of kunstmest te gebruiken heeft het milieu baat bij.


Bij biologische gerechten kun je bijna alles koken, net als de niet-biologische maaltijden, maar je vervangt de niet-biologische producten met de biologische variant daarvan. Een voorbeeld van een gerecht zou kunnen zijn een biologische salade met ei en mozzarella. 

Veganistisch

Veganistisch eten is al een tijdje een trend in Nederland en blijft zeker trending. Consumenten kiezen ervoor om vlees, vis of dierlijke producten te eten. Er zijn verschillende redenen, maar wat het meest voorkomend is toch voor het milieu, de dieren en voor ieder zijn/haar gezondheid. Door veganistisch eten krijg je minder kans op hartziektes en vaatziektes. Voor mensen die een veganistisch dieet extreem opvolgen krijgen niet alle voedingsstoffen binnen, omdat zij geen dierlijke producten eten. Door het slikken van voedingssupplementen krijgen zij voldoende voedingsstoffen naar binnen.


Ook wordt het veganistisch koken omarmd door restaurants en chefs van het hoge niveau. Zij laten zich inspireren door internationale gerechten zoals ratatouille, uit de Franse keuken. Ratatouille is een gestoofde groentegerecht. De basisingrediënten zijn aubergine, courgette, tomaat, knoflook en ui.

Minder suiker

Deze trend is zeker minder leuk dan andere trends, maar consumenten kiezen er toch voor. Mensen zijn er van bewust wat zij eten en suiker is erg ongezond. Door te veel suiker te eten kun je darmklachten, hoofdpijn, overgewicht, diabetes en een slecht gebit krijgen. Ook het produceren van suiker is niet goed voor het milieu en daarom kiezen mensen voor minder suiker. Suiker zit niet alleen in snoep, maar bijvoorbeeld ook in pastasaus. Je kunt dat niet altijd proeven, maar op de verpakking staat wel hoeveel suikers erin zitten.

Drinken

We hebben het al de hele tijd over eten, maar wat zijn er over drankjes te vertellen? 


Mensen geven meer aandacht aan hun gezondheid. Mensen kiezen voor water, het is gemakkelijk om aan water te komen. De snelste manier om aan water te komen is uit de kraan en dat is een duurzame keuze, want het is het minst belastend voor het milieu. Ook kun je een extra smaak toevoegen aan je water door er bijvoorbeeld een citroenschijfje erin te doen. Dat helpt ook bij het afvallen.


Thee is ook een trend, maar niet zomaar thee. Thee die gezondheidsvoordelen beloven, overtreft de bekendheid van de klassieke thee. Deze trend is vooral bij de jongeren populair. Een voorbeeld van een thee is dennennaaldenthee. Dennennaalden hebben een effect tegen parasieten, spike proteïne besmetting en virussen. Ook helpt deze thee tegen griep en verkoudheid, want deze thee geeft een steun aan jouw immuunsysteem. Dennennaalden zijn rijk aan vitamine C.