Het gezondste Aziatische afhaaleten!

Nederland ligt weliswaar niet in Azië, toch hebben wij een lange traditie van Aziatisch eten. Dat komt omdat wij een heleboel Indonesische immigranten in ons land hebben wonen. Zij brachten hun etenswaren met zich mee. Hierdoor ontstonden er vele restaurantjes en afhaaladresjes in ons land. Eten bij de Indonesiër is echt een begrip geworden in ons kouwe kikkerlandje! Chinezen zijn natuurlijk over de hele wereld te vinden. Het is een erg ondernemend volkje, zij hebben ook vaak een restaurant. Op die manier ontstonden er ook een heleboel Chinese eetgelegenheden in Nederland. Dit leidde tot een soort van fusie. Er ontstonden zaakjes waarbij je zowel Chinees als Indonesisch kon eten. Deze waren en zijn al jarenlang populair in Nederland. De smaak van deze gerechten is vaak afgesteld aan de Nederlander, en heeft soms niet zo veel meer te maken met de oorspronkelijke gerechten. Pindasaus wordt in Indonesië bijvoorbeeld gewoon koud gegeten!

Tegenwoordig is de wereld erg veranderd. Door globalisering komen we steeds meer in contact met andere culturen. Niet alleen migranten brengen hun voedsel mee, we komen er ook mee in aanraking door talloze reis en kookprogramma’s. Er is verschrikkelijk veel informatie beschikbaar, ook over gerechten van het andere eind van de wereld. Omdat het zo makkelijk is om ver te reizen tegenwoordig, raken ook veel mensen op vakantie vertrouwd met buitenlandse gerechten. Dit allemaal samen is waarschijnlijk de reden dat er ook steeds meer ander Aziatisch afhaaleten in Nederland te vinden is.

Maar de grote vraag is natuurlijk is dit eten gezond? Of is het eten uit bepaalde landen gezonder? Misschien zijn er alleen bepaalde gerechten die erg gezond zijn. In dit artikel kun je antwoord krijgen op deze vragen.

Indiaas afhaaleten

De Indiase gerechten zitten boordenvol smaak en ingrediënten, en gelukkig ook veel groentes! Groentes zijn natuurlijk altijd goed. Er zijn echter ook aspecten van het Indiase eten die niet heel erg gezond zijn. Er zitten vaak namelijk veel vet en olie in. Vooral ghee, de speciale Indiase boter, zit in veel gerechten verwerkt. Je kunt het best kiezen voor een magere tandoori. Denk bijvoorbeeld aan eentje met kip of garnalen. Natuurlijk zijn er ook vegetarische opties. Deze worden vaak met kikkererwten of linzen klaargemaakt. Wanneer jij op de lijn wil letten, dan adviseren wij om een vegetarisch gerecht te nemen met weinig vet. Ook de Indiase toetjes kunnen vrij machtig zijn. De gulab jamun wordt niet alleen gefrituurd, ze worden vervolgens ook nog ondergedompeld in saffraansiroop. Deze kun je het best ook overslaan, hoewel ze ook toetjes hebben met fruit en yoghurt, zoals shrikand, die best gezond zijn.

De Thaise keuken

Wanneer jij Thais eet, dan zal je heel veel rijst en noedels naar binnen werken. Rijst en noedels zijn natuurlijk niet heel gezond, maar ook niet erg ongezond. Wanneer je zelf Thais kookt kun je natuurlijk kiezen voor volkoren noedels, en zilvervliesrijst wat een stuk gezonder is. In veel beroemde Thaise gerechten zoals pad Thai, worden ook veel oliën verwerkt. Hier wil je niet te veel van binnenkrijgen, hoewel olie en vetten natuurlijk (wanneer je ze met mate eet) best gezond zijn. Het grote voordeel van de Thaise keuken is dat ze heel veel verschillende groentes in hun gerechten verwerken. Een ander voordeel: ze gebruiken ook meestal vleessoorten die erg mager zijn. Kip is met name erg populair. Ook garnalen en tofu worden regelmatig door de gerechten verwerkt. Veel Thaise restaurants hebben ook salades die je kunt bestellen, of lekkere soepjes boordenvol met groentes.

Japans afhaaleten  

Japans eten is gezond. Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn de Japanners dol op verse vis, dit is natuurlijk erg gezond om af en toe te eten. Het traditionele Japanse dieet bevat onder meer zeevruchten, veel groentes en noedels. Een bekend gerecht is Misosoep, het wordt gemaakt van sojabonen, het zit dus tjokvol eiwitten. Het wordt meestal gegeten als voorafje. Verder is het vetarm en ook heel erg lekker! Bij Japans eten moet je wel altijd heel erg letten op het zout gehalte. Dit is namelijk volop aanwezig in veel gerechten. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor sojabonen, of een lekkere komkommersalade.

De Japanners zijn het meest dol op sushi! Dit gerecht is wereldwijd beroemd. Er zijn vele verschillende soorten. Sommige sushi worden gemaakt van zalm en andere van tonijn, je hebt ook vegetarische sushi. Natuurlijk zijn de Japanners zelf het meest fan van tonijnsushi. De Japanners hebben een fortuin over voor tonijn. Je hebt waarschijnlijk wel eens op Discovery gezien hoe ze deze beesten vangen, en de enorme bedragen die ze ervoor opstrijken. Dat komt omdat de Japanners er zo veel geld voor over hebben! Natuurlijk moet je wel altijd oppassen als je Sushi bestelt. Er zit soms rijst doorheen, of gefrituurde tempura, er kan ook mayonaise bijzitten. Dit zijn allemaal dingen die je zoveel mogelijk wilt ontlopen. Soms kan het toevoegen van mayonaise, honderden calorieën schelen!   

Vietnamees eten ook erg lekker, maar is het ook gezond?

Vietnam kennen we natuurlijk allemaal vanwege de oorlog, maar de Vietnamese keuken wordt ook steeds populairder. Wat zijn de kenmerken van deze keuken? Dat lees je hier. Vietnamees eten bevat vaak heel veel groentes en kruiden waardoor het erg gezond is.

De Chinese en Indonesische keuken

Omdat je in veel Nederlandse eetgelegenheden zowel Chinees als Indonesisch eten kunt bestellen, behandelen we deze groepen samen. Voor het Indonesische voedsel geldt: er is een enorme verscheidenheid aan gerechten. Sommige zijn heel gezond, andere totaal niet. Je wilt bijvoorbeeld niet op elk gerecht een kwak pindasaus gooien, want dat verpest zelfs de meest gezonde gerechten. Ook witte rijst en gefrituurde gerechten raden wij af, wanneer je gezond wil leven. Eet voornamelijk de gerechten met veel groentes en mager vlees.

Voor het Chinese eten geldt dat je goed op moet letten hoe de gerechten klaargemaakt worden. Vooral de gestoomde en geroerbakte zijn erg gezond. Bij roerbakken wordt er maar heel weinig olie gebruikt. Verder zitten er vaak heel veel gezonde groentes bij. Gestoomde gerechten worden met water gemaakt. Dit zorgt er altijd voor dat de gerechten totaal niet vet en dus gezond zijn.